Două monumente istorice din România au fost câștigătoare în cadrul premiilor Europene pentru patrimoniu. Este vorba de Biserica Săsească din Alma Vii, din județul Sibiu, și Biserica Sfântul Mihail din Cluj.
Cele două lăcașe de cult, monumente istorice, au câștigat în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu, la secțiunea „conservare și restaurare”. În plus, Summit-ul European al Patrimoniului va avea loc în România între 6 și 8 octombrie, pentru prima oară în cele șase decenii de existență. Biserica Săsească din Alma Vii este unul dintre cele două monumente recompensate de Comisia Europeană la Summitul European al Patrimoniului. Lăcașul de cult a devenit cunoscut după ce o fundație a investit milioane de euro în restaurarea monumentelor din zonă.
În urma săpăturilor arheologice s-au descoperit mai multe morminte, printre care și un schelet care se presupune că ar fi din secolul XII-XIII. În ultimii opt ani au fost refăcute zidurile exterioare și cele patru turnuri ale bisericii, iar recent s-a încheiat și șantierul din interior.
Acum aici pot fi susținute spectacole de muzică, teatru și dansuri, iar turiștii din toate colțurile lumii sunt impresionați de clădire.
Biserica Sfântul Mihail din Cluj, cel de-al doilea proiect recompensat, a fost construit secolul 14 și are înălțime de 80. Această biserică a fost renovată atât cu fonduri europene, cât și cu bani din bugetul României și al Ungariei. Donațiile private au fost și ele considerabile și multă vreme a stat închisă. Mai bine zis, din 2018 până în anul 2021. Șapte milioane de euro a costat atât renovarea interioară, cât și cea exterioară.
O adevărată bijuterie gotică de tip hală, cu o boltă, vitralii și sculpturi impresionante, aflată în centrul Clujului, care este și un important punct de atracție pentru turiștii veniți din toate colțurile lumii.
Citește și: